Memahami potensi crypto currency

Selepas dah faham pasal risiko, now adalah part dimana memahami potensi crypto currency itu sendiri. Sejauh mana ia boleh pergi dan adakah ia boleh pergi jauh gila.

1. Kewujudan crypto currency yang pertama dan chain effect dari Bitcoin

Dunia crypto currency gila laju. Dalam masa 5 tahun, Bitcoin telah menewaskan pelaburan lain (in term of harga) seperti emas, stock market dan hartanah. Oleh kerana fenomena yang luar biasa ini, beratus crypto currency lain lahir ke dunia. Cuma sedikit yang tulen dan asli manakala yang lain hanyalah tiruan bagi yang sedia ada.

Berikut adalah jumlah crypto currency dan market cap, mengikut tahun :

2013 : 7 currencies, (28.04.2013), 1.6 B
2014 : 67 currencies, (5.01.2014), 11.9 B
2015 : 491 currencies, (4.01.2015), 4.8 B
2016 : 551 currencies, (3.01.2016), 7 B
2017 : 617 currencies, (1.01.2017), 17.7 B
2017 : 805 currencies, (06.07.201), 100 B
2017 : 1337 currencies, (09.12.201), 433 B

2. Apa kata orang-orang genius dan orang kaya tentang Bitcoin :

Detail boleh baca disini : Apa kata orang genius tentang Bitcoin

3. Placement crypto currency dalam dunia macam credit card, fax machine dan internet, juga tentang Tipping point dan Adoption life circle :

4. Berapa lama crypto currency nak jadi mainstream?

Gold jadi kertas 400 tahun. ( Fiat money)
Kertas jadi plastik, 50 tahun. ( Credit Card )
Plastik jadi code? 15 – 20 tahun.

Start 2009, + 20 = 2029.

So 2029 semua orang beli barang semua pakai crypto currency.

Ini pula adalah graph adoption untuk crypto currency. Crypto currency sekarang berada di kategori awal Early Majority.

5. Berapa market share semua crypto currency yang ada sekarang dalam dunia?

Pada 17 May 2017, industri crypto currency adalah USD 62 B


50 hari selepas itu, pada 6 July 2017, industri crypto currency adalah USD 100 B

BACA untuk update terkini

6. Berapa banyak Bitcoin dalam dunia dan berapa banyak Alt Coin dalam dunia compare dengan duit atau saham atau emas dan lain-lain?

BACA artikel asal

7. Berapa transaction crypto currency dalam masa satu hari?

Untuk semua crypto, belum jumpa lagi,  tapi value transaction adalah :

06.07.2017 – 3.4 B dimana 42.2% adalah BTC.

Ini pula adalah carta transaksi BTC dalam sehari.

 

8. Adakah Bitcoin ini ada inflasi? Apa kaitan Bitcoin dengan inflasi.

Pertama kena faham apa maksud inflasi. Inflasi dalam ayat mudah adalah, value sesuatu benda tu jatuh maka lebih banyak atau lebih tinggi kena bayar untuk dapatkan sesuatu itu. Contohnya, dulu kita minum teh o ais 0.50 sen segelas. Tapi sekarang dah naik RM1.00 segelas. Jumlah dia sama, harga dia lebih mahal.

Ini adalah graph untuk Bitcoin berbanding inflasi berbading supply dan masa.

9. Boleh tengok tak infographic yang berkaitan dengan Bitcoin?

Ini adalah summary peningkatan Bitcoin dari tahun 2013 ke 2014 oleh Bitpay.