Kajian Financial

Kajian Financial

Ini adalah segala senarai kajian financial. Moga manfaat.

Mukadimmah

“Kalau hang tak buat duit masa hang tidoq, hang akan kerja sampai mati” – Warren Buffett, Net Worth $88.5 B (2021)

“Islam tak suruh kita jadi miskin. Sebab tu rukun islam kita kena bayar zakat ngan pergi haji. Kalau ko miskin ko tak boleh bayar zakat, ko tak boleh pergi haji, dua rukun ni = 40% rukun islam, kalau tak perfect 100%, dah tu accanne nak masuk syurga? Kalau masuk pun masuk syurga tingkat 6 sebab complete rukun islam 60% je. Orang lain minum arak ngan susu kat tingat 10 tau tak. ” – Ustadz Fakerrudin (net worth tidak diketahui tapi mungkin ada pegangan 1000 dinar)

“Zaman apps bagai Elon Musk nak pergi Mars buat roket, ko sembang income per month? Apa benda ni. Income sekarang mesti per second tau tak” – Hafiz Zainal, Pakar Perunding Strategik Atas Talian 6G, Influencer Tik Tok suku masa follow tapi video sendiri takde (net worth rahsia).

Sebelum apa-apa, First Step

1. Konsep 0-TARD

Now, dah faham konsep 0-TARD, sekarang kita go detail. Pertama, bab Target

1. Target kita, dalam Malaysia
2. Target kita, dalam Dunia
3. Taregt kita, compare dengan Prophet Muhammad
4. The Rules of 200

Kedua, bab Analisa

First kita analisa kita kat mana

1. Berapa Net Worth kita?
2. Berapa Credit Score kita?
3. Berapa DSR kita?

Next, kita analisa, kat mana duit kita sebenarnya keluar banyak ntah menda-menda,

1. Budget
2. Cashflow

Next, kalau banyak hutang, dan nak fokus settle partial, atau semua

Ini untuk hutang-hutang secara umum

1. Teknik Snowball
2. Teknik Snowball 2
3. Teknik Equiti

Ini khas untuk card credit

1. Balance Transfer