Cryptocurrency

 

Cryptocurrency

Mula-mula saya mengenal cryptocurrency ini adalah masa zaman Bitcoin harga dia $700 atau lebih kurang RM3K per BTC. Rasa macam tahun 2015 kalau tak silap. Masa tu saya ingat benda ni scam. Bila dah tengok rupa-rupanya bukan. Sebabkan masa tu business saya teruk, so saya keluar duit simpanan dan beli 70 BTC untuk buat modal agar dapat bayar gaji staff-staff saya.  Last sekali 70 BTC ni lebur sebab konon ingat nak beat the system, last-last system tu beat kita. Lega.

Tapi dari situ saya start study dan jatuh hati dengan crypto. Macam-macam saya cuba maka ini adalah sebahagian pengalaman saya dalam dunia crypto ini. Semoga bermanfaat.

 

BAB 1 – Intro kepada Cryptocurrency

1. First, baca intro ini untuk fahamkan apa kebenda cryptocurrency

Ni kena faham betul-betul, baru decide nak main ke tidak. Now, untuk faham cryptocurrency, kita kena faham blockchain dulu.

1. Blockchain
2. Cryptocurrency
3. Defi

2. Sebelum nak go deeper, kena tahu status coin ni kat Malaysia

Ye la sebab kita duduk kat Malaysia, kena la tahu law Malaysia. Kalau duduk kat Zimbabwe lain cite.

1. Status Bank Negara
2. SEC
3. Lembaga Hasil Dalam Negeri
4. Mufti
5. Tun M

Ini pula status company, agency atau mereka yang terlibat dalam landscape crypto secara specific dan secara tak specific yang saya familiar.

3. Next, apa kebenda crypto ni sebenarnya? Apa implementation dia dalam hidup ni?

Ada yang kata crypto ni penipu sebab tiada gunanya selain dari bahan speko. Now kita tengok implementation dia dalam hidup.

1. Gold 2.0
2. Silver 2.0
3. Fixed Deposit

4. Adakah invest dalam crypto ni boleh kaya?

Disini kita akan kaji kesahihan sama ada crypto ni betul ke boleh buat kita kaya.

1. Apa kata orang genius dan orang kaya tentang Bitcoin?
2. Anggaran harga Bitcoin di masa depan oleh pakar
3. Data dan graph tentang ramalan harga Bitcoin
4. Bitcoin vs Gold .
5. Graph-graph yang nak kena tengok dan aware

BAB 2 – Beli Crypto

1. Seterusnya, nak mula dengan cryptocurrency, apa step dia?

Ini adalah benda-benda umum yang nak kena tahu tentang cryptocurrency.

1. Coin vs Token
2. Fiat
3. Stablecoin
4. Slang
5. Wallet
6. Fork vs Airdrop
7. KYC
8. Exhange
9. Authy
10. Whale
11. Institutional vs Retail
12. Tokenomics
13. Hackers, Scammer dan seumpama dengannya
14. Amalan sekuriti kearah keselamatan asset kita

2. Now, next adalah tentang mana nak beli coin ni?

Banyak tempat kat Malaysia ni boleh google sendiri. Tapi tempat yang saya beli biasanya di Remitano.

1. Nak beli Bitcoin (atau ETH etc ) kat mana lagi murah?
2. Cara beli di Remitano
3. Transfer coin dari Remitano ke wallet anda
4. Awas Scam Remitano

3. Beli dah tau, canne kalau nak tukar balik pada cash?

1. Liquidity –  cara jual coin untuk dapatkan cash di Remitano
2. Liquidity –  cara spend coin untuk shopping

BAB 3 – Cara nak buat duit dengan Cryptocurrency

1. Hodl

Hodl, atau maksud dia “hold on for dear life” adalah slang untuk mereka yang menyimpan coin dengan harapan agar coin ni naik harga kaw-kaw di masa hadapan lalu menjadikan mereka super-ultra-kaya.

1. Peluang, Masa, Pengetahuan dan Modal
2. Cadangan orang untuk hodl
3. Dollar cost averaging
4. Yang saya hodl

2. Mining

Mining pula adalah menyediakan infra bagi melakukan kerja-kerja pengiraan bagi membenarkan perpindahan coin dari wallet ke wallet, lalu mendapat upah.

1. Pekerjaan alaf baru
2. Yang saya “pernah” mining

3. Scam

Awal-awal dulu ada kutu yang buat scam Bitcoin. Rembat semua Bitcoin orang tukar jadi Aureus secara rogol dan liwat. Dah kaya, blah pastu kahwin sampai 3. Sedap la kau. Pastu sembang pakai ketayap jubah bagai masuk karkun. Akhirnya orang ingat Bitcoin yang scam. Padahal mamat ni. Baik-baik bro Allah maha adil.

1. Kelemahan melayu adalah nak kaya sekelip mata – kata Pak Man Telo
2. Yang saya “pernah” kena scam

4.  Jual beli

Jual beli ni crypto ni macam buka kedai emas. Alah, macam jadi tokey Habib Jewel la. Boleh cuba juga kalau berani.

1. Cabaran tokey crypto
2. Kena ada kedai fizikal ke?

5. Trading

Saya mula trade sejak 2015. Tahun 2018 baru serius gila. Sekarang baru 2020, so adalah dalam 5 tahun gitu. Nak kata pandai sangat tu tidaklah tapi bolehlah sikit-sikit. Banyak kali gak kena libas, so sekarang saya dah faham hakikat trading tu canne dan tengah nak mencapai zen dalam trading. Maksud dia, trading dalam tenang.

SEJARAH
1. Sejarah Trading Saya
2. Rekod Trading All Time

CARA
1. Trading Platform yang saya guna
2. Guru-guru saya
4. Nak trade pair USD atau pair BTC?
5. Nota Technical Analysis dan bagai
6. Pump & Dump
7. Daily Trade Analysis

END GAME
1. Strategi Trading saya sekarang

6. Staking

Staking adalah kita park coin kita pada entiti seperti exchange atau crypto bank (atau paling safe dari wallet hardware sendiri), kendian kita dapat faedah dalam bentuk coin tu juga berdasarkan tempoh kita stake. Lebih kurang macam FD.

UMUM
1. Menatang mende Staking nih?
2. Risiko Staking
3. Coin apa yang nak di Stake ni?

CARA
1. Cara Staking di Exchange : Kraken
2. Cara Staking di Exchange : Bitfinex
3. Cara Staking di Wallet : Ledger Nano
4. Cara Staking di Bank Crypto : Celcius Network

END GAME
1. Taktik Stake saya

7. Another level – Along Crypto

Memberi pinjam crypto kepada para traders di exchange, ini satu lagi cara nak buat duit tapi kalau nak untung, kena betul-betul level along.

1. Whale vs Loan Shark

END GAME
1Taktik Along saya

8. End Game : I’m the Bank

Ini adalah ultimate atau end game dalam crypto currency.

1. Arthakrypto Whitepaper
2. Protocol Apokalips
3. Managing Crypto Asset
4. Crypto exit plan